SIGNATURA: ORG-4
Unión de Mujeres Antifascistas / Asociación de Mujeres Antifascistas
La Unión de Mujeres Antifascistas de Crevillent es va constituir el 7 de novembre de 1937 sota el nom Agrupación de mujeres contra la guerra y el fascio.
El primer comité es va integrar per María Espinosa Santamaría (presidenta), Remedios Hurtado carreres (secretaria general), Casimira Fernández (secretaria d’organització), Enriqueta Alvarado (secretaria d’Agit-Prop), Amparo Sánchez Serrano (secretaria de Treball), Adela Martínez Fuentes (secretaria de cultura), i Juana Alarcón García (finances).
L’agrupació celebrava les seues reunions al passeig de Rodolfo Llopis, encara que, des de desembre de 1937, la seua seu social se trobava en el pis superior del Socorro Rojo Internacional (al carrer Sant Roc, 4).
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: passeig del Calvari (i C/ Sant Roc, 2)
Adreça històrica: passeig de Rodolfo Llopis (i seu del SRI, C/ Sant Roc, 2)
Ús actual: passeig (i deshabitat i comercial)
La Unión de Mujeres Antifascistas realitzava activitats de formació i de col·laboració en la rereguarda. Així, per exemple, el 30 d’abril es donar una conferència a les alumnes de les classes que organitza l’entitat, sobre l’origen del 1r de Maig com a festa del treball, l’origen de la bandera roja, o el procés de les lluites socials a Espanya durant 40 anys.
En quant a la col·laboració amb els fronts oberts, en l’hivern de 1937 i 1938 s’enviaren al Front del Centre els quals demanen per carta al Consell Municipal que transmeta l’agraïment «por el envío de los equipos confeccionados por las mujeres antifascistas de nuestro pueblo, por el interés que habéis tomado para que los hijos de Crevillente que hay esparcidos por los diversos frentes se resguarden del frío y puedan combatir con más medios y a la vez con el estímulo y fortaleza moral que supone para a fuerza, vuestro rasgo y generosidad […]».
Algunes de les màquines que empraven esta agrupació eren maquinària incautada als feixistes, que el Socorro Rojo Internacional donava per a que esta organització i la Unión de Muchachas treballaren per a les colònies i el comité de refugiats.
La Unión de Mujeres Antifascistas
En els primers mesos de guerra, es va produir una espectacular mobilització de milers de dones, fins llavors aïllades de la dinàmica sociopolítica del país. Participaren en la fortificació de barricades, la cura dels ferits, l’organització d’assistència en la rereguarda, la realització de serveis auxiliars de la guerra, etc. Per això, en este context, les organitzacions femenines van jugar un paper molt important.
Una d’elles és l’Agrupación de Mujeres Antifascistas (AMA), que es va crear en 1933, amb el nom d’Asociación de Mujeres Antifascistas, vinculada al PCE i com a secció espanyola de l’organització internacional Dones contra la Guerra i el Feixisme, creada a França per iniciativa de la Internacional Comunista, després del triomf de Hitler a Alemanya eixe mateix any.
La seua impulsora va ser Dolores Ibárruri «La Pasionaria» i en ella es van integrar un bon número de les activistes de l’esquerra política durant la Segona República Espanyola. Va ser l’organització femenina més important de l’època, juntament amb Dones Lliures, vinculada a la Confederació Nacional de Treballadors (CNT) i a la Unión de Muchahas de la JSU.
Malgrat el seu origen en el PCE, va estar integrada per dones d’un ampli espectre polític progressista, algunes de les quals desenvolupaven també la seua militància en altres organitzacions feministes. Entre els seus membres van destacar Margarita Nelken o Matilde Cantos.
Bibliografia i fonts
Di Febo, Giuliana. 1979. Resistencia y movimientos de mujeres en España 1936-1976. Icaria.
Lledó Mas, Sandra. 2022. «Amparo Manchón Mas». Mujeres activistas 1920-1939. Blog UA. Recuperat el 15 d’octubre de 2002 de https://blogs.ua.es/mujeresactivistasmodernas/2022/03/28/amparo-manchon-mas.
Lledó Mas, Sandra. 2022. «María Espinosa Santamaría». Mujeres activistas 1920-1939. Blog UA. Recuperat el 15 d’octubre de 2002 de https://blogs.ua.es/mujeresactivistasmodernas/2022/03/28/maria-espinosa-santamaria
Mas Botella, Diego. 2016. El Crevillent ocult. 1930/1950. Crevillent: autoedició.
Arxiu Municipal de Crevillent (AMCR). Libro de actas de Pleno, 1937, sig. 2795/4.
Avance, 6-5-1938.
Nuestra Bandera, 10-11-1937.