SIGNATURA: ORG-2
La Casa del Poble existeix a Crevillent, almenys, des de finals de la dècada de 1920. En gener de 1928, la propietat era de «El Centro Obrero» i Sociedad de socorros mutuos. En temps de guerra, es feia servir per a reunions amb cooperatives i col·lectivitats.
La Casa del Poble existeix a Crevillent, almenys, des de finals de la dècada de 1920. En gener de 1928, la propietària de la Casa del Poble era «El Centro Obrero», Sociedad de socorros mutuos, i estava situada al carrer Primer de Maig. Els copropietaris eren la Societat d’Obrers Filadors, la de Teixidors i l’Agrupació Socialista. també hi havia el Grupo Artística i altres entitats obreres.
En eixos moment, l’immoble comptava amb un saló on cabien prop a les 500 persones; diverses secretaries per a les distintes societats que la conformen; un gabinet de lectura i una biblioteca.
Poc abans d’iniciar-se la Guerra Civil, l’UGT i l’Agrupació Socialista determinen crear una vertadera Casa del Poble que siga propietat dels treballadors i de les seues pròpies organitzacions. La manera d’aconseguir-ho serà fent unes accions reintegrables i enviar una circular a altres organitzacions afins.
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Primer de Maig
Adreça històrica: carrer Primer de Maig, 1, 3, 5
Ús actual: desaparegut
El Consell havia de mantenir una sèrie de projectes per al bon funcionament de la localitat, entre els quals es poden enumerar dos projectes trobats durant la recerca documental.
El primer data d’agost de 1937. Juntament amb la Junta Calificadora, s’acorda l’expropiació de finques als desafectes, amb el que es pretén aconseguir unes 500 o 600 tafulles que seran entregades a les organitzacions camperoles que distribuiran la terra segons necessitats i per al bé comú.
El segon parteix en gener de 1938, moment que el Consell presenta un projecte d’Organització de les Institucions i Higiene Infantil, en el que es proposa el millorament de les agrupacions existents i la creació d’altres de necessitat urgent.
El 24 de maig de 1936. UGT i l’Agrupació Socialista determinen crear una vertadera Casa del Poble que siga propietat dels treballadors i de les seues pròpies organitzacions. Tenen en ment fer unes accions reintegrables i enviar una circular a altres organitzacions on exposen la «imperiosa necesidad de edificar su Casa del Pueblo», ja que no alquilen els teatres per als seus actes i comparteixen espai, en la mateixa seu, les Societats de la UGT, l’Agrupació Socialista, el Partit Comunista i les Joventuts Unificades.
En estos moments, la Casa del Poble se situava en el carrer 1r de Maig, 5 (encara que al segell apareixen els número 1 i 3); en març de 1937, al 1r de Maig, 4 i, el 19 de maig ja està instal·lada al carrer Blasco Ibáñez (sense indicar el número). En agost de 1938, finalment, apareix en el membrete per primera vegada l’adreça de la Casa del Poble: Blasco Ibáñez, 7.
En temps de guerra, la Casa del Poble es feia servir per a reunions amb cooperatives i col·lectivitats. Per exemple, en desembre del 37, sobre la fusió d’Hilaturas Mas Candela, la Mutua de Hilados convoca a la Cooperativa Textil Crevillentina. O, en gener del 38, es convoca a la Federació Local d’Indústries per a tractar els assumptes relacionats amb el pressupost de l’Ajuntament i la creació de la caixa comú. Segons sembla, era el lloc de reunió de la Federació Local de Cooperatives. També es va adherir al Govern i a l’Exèrcit de la República.
Les Cases del Poble
Les Cases del Poble, van complir un important paper en la història del moviment obrer fins a l’esclat de la Guerra Civil el 1936, comparable amb el que va passar a altres països europeus. Vinculades al PSOE i a la UGT, la seva presència i dispersió per tota Espanya, es van convertir en tot un símbol del Socialisme. El seu nom segueix el model francès per als centres obrers, que es coneixen com a Maison du peuple.
Les primeres Cases del Poble foren les de Montijo (Badajoz), fundada l’any 1901, i Alzira (València), creada el 1902. Des d’aquell moment, es van convertir en un dels espais de sociabilitat obrera per excel·lència, on es tractava de promoure la consciència de classe i es realitzaven activitats de caire polític, sindical i d’oci. En Crevillent, la Casa del Pueblo es va fundar l’any 1910.
Bibliografia i fonts
Archivo Fundación Pablo Iglesias. Correspondencia con la Agrupación Socialista de Crevillente, 24-1-1936/14-9-1938. AH-3-31.
Archivo Fundación Pablo Iglesias. Correspondencia entre CE del PSOE y el Consejo de Administración de la Casa del Pueblo de Crevillente, 6-1936 i 1-7-1936. AH-71-38.
Biblioteca Municipal de Crevillent. Actas Comisión Permanente, 1938-20/8/1940, tomo 10.
Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.
Avance, 24-6-1938.
El Día Gráfico, 6-9-1938.
El Socialista, 24-1-1928.