SIGNATURA: ORG-13
Comisión de abastecimientos
Es destinava a vetllar pel repartiment dels vivers i per controlar uns preus justos dels productes.
La comissió d’abastaments (o comisión de abastos, com figura en la documentació escrita) estava situat al carrer Tomás Meabe (actual Sta. Trinitat) sense indicar numeració.
Es destinava a vetllar pel repartiment dels vivers i per controlar uns preus justos dels productes. No obstant això, pel que sembla, la comissió tenia la seues carències, segons es desprèn dels comunitats i accions realitzats pels comunistes. El 15 de setembre de 1937, els camarades de Radio Comunista decideixen retirar-se de la comissió fins que no s’aclarisca el «robo de abastos».
Un any després, el 24 de juny de 1938, sembla que els preus de la tomata, la ceba i les verdures estan pels núvols i no s’ajusten a la tassa local. Es demana a la comissió que es pegue una volta pel mercat per a comprovar-ho.
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Santíssima Trinitat
Adreça històrica: carrer Tomás Meabe
Ús actual: desconegut
Les comissions d’abastos
El 4 d’octubre, quasi tres mesos després de l’inici de la Guerra Civil espanyola, es va crear la Comisión Nacional de Abastecimiento, que serà un organisme vinculat al Ministerio de Industria y Comercio que vetllarà per garantir l’abastiment de la rereguarda republicana. El decret que va donar origen a aquest organisme preveia la creació de comissions provincials.
De forma general, la seua composició havia de ser la següent: presidencia del Gobernador Civil, representants del Ministerio de Agricultura, de Industria y Comercio, de la Diputació Provincial, del Frente Popular, i de les dues centrals sindicals (CNT i UGT). Entre les seues competències estaven les d’establir els preus de venda dels productes i les quantitats d’aliments per a cada habitant, controlar els animals que es sacrificaven i crear comedor socials.
Bibliografia i fonts
Campos Posada, Ainhoa. 2020. La batalla del hambre: el abastecimiento de Madrid durante la Guerra Civil (1936-1939). Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid.
Mas Botella, Diego. 2016. El Crevillent ocult. 1930/1950. Crevillent: autoedició.
Biblioteca Municipal de Crevillent. Actas Comisión Permanente, 1929-1937, tomo 8.
Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.
Avance, 24-6-1938.