SIGNATURA: PUB-3

CNT-AIT / CNT-FAI

A Crevillent, la CNT constituïa un sol Sindicato Único de Oficios Varios. El sindicat estava present en nombrosos comités d’empresa i d’entitats, així com també regidors en el Consell Municipal a través de representats de la CNT-FAI.

Fins al 4 de febrer de 1938, el representant era Joaquín Díaz Arias que, per marxar a Almeria, se substitueix per Rafael Ángel Jurado. El 16 de febrer de 1939, entra com a representant Francisco Giménez Montesinos, en substitució de Emilio Escaño.

la CNT també tenia representació en el Comitè Local del Socorro Rojo Internacional però, a mitjans de 1937, decideixen retirar-se. Hi ha una carta on exposen els motius que, malauradament, no es conserva.

LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Cor de Jesús, 15
Adreça històrica: carrer Nicolás Salmerón, 15
Ús actual: habitatge abandonat

La social de la CNT estava situada al carrer Nicolás Salmerón, 15 (avui Cor de Jesús). L’edifici es conserva a dia de hui, però en molt males condicions. Segons conta la veu popular, se’n diu que a l’interior d’una de les seues parets hi ha amagat una bandera del sindicat i una pistola.

Vista actual de la seu de la CNT

La CNT

La CNT és una central sindical que va ser fundada l’any 1910 a Barcelona. Durant els primers anys de vida, diverses ideologies van conviure al seu interior, fins que l’any 1919 es va declarar oficialment anarcosindicalista. La seua influència al moviment obrer espanyol fins la finalització la guerra civil li va permetre mantindre un paper protagonista liderant diferents vagues com la de 1917, la de la canadiense o la Revolución de Asturias de 1934. Durant el conflicte, la CNT va defensar la via revolucionària per guanyar la guerra. No obstant això, va col·laborar a diferents òrgans de govern assumint quatre ministeris, el que va crear greus contradiccion i disputes internes. A nivel internacional estaba adherida a l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT), motiu pel qual també es va conèixer com CNT-AIT.

Bibliografia i fonts

Mas Botella, Diego. 2016. El Crevillent ocult. 1930/1950. Crevillent: autoedició.

Biblioteca Municipal de Crevillent. Actas Comisión Permanente, 1929-1937, tomo 8.