SIGNATURA: IND-4
Fábrica de medias de seda Hijo de Vicente Magro Candela / Fábrica de Medias Consejo Obrero de Incautación UGT
Villa Concha és el més clar exemple documentat d’una incautació fabril, la qual va tindre lloc el 10 de març de 1937.
La indústria de Villa Concha s’ha d’entendre en el context de la transformació cooperativista, col·lectivista i d’incautació dels centres de producció ja existents.
Amb la fugida de molts dels industrials de la localitat, sobretot de les principals factories, els obrers ocuparen la direcció, incautant la pròpia fàbrica, i formant cooperatives i col·lectivitats. Algunes fàbriques es van agrupar en torn a un mateix paraigua cooperativista, amb la qual cosa hi havien diversos centres de producció amb una sola raó social. Altres, en canvi, foren societats incautades o cooperativistes d’una sola fàbrica.
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Jorge Juan, 2
Adreça històrica: carrer Vicente Sol, 25
Ús actual: CEIP Escoles Noves
Villa Concha és el més clar exemple documentat d’una incautació fabril, la qual va tindre lloc el 10 de març de 1937.
En eixa data, es reuneixen en l’oficina de la fàbrica Manuel Verdú González com a delegat de l’ajuntament, Cayetano Candela Soriano i José Penalva pel Sindicat de Teixidors i Similars; i Vicente Puig Pomares, José Pastor Guilabert i Francisco Mas Asencio, en representació dels obrers de la fàbrica amb la finalitat de procedir a l’acte d’incautació per part de la Sociedad del Ramo de Tejedores y Oficios Similares.
La causa d’esta incautació és considerar a dita fàbrica d’utilitat social i encontrar-se abandona pel seu amo, el fill de Vicente Magro Candela, des de juliol de 1936. La incautació al·ludeix al decret del govern republicà del 24 de febrer de 1937, consistent en impedir la paralització dels negocis i a agreujar l’atur obrer. La Societat de Teixidors acorda amb els obrers nomenar un Consell d’Administració per a encarregar-se de l’actiu i el passiu de dita fàbrica.
L’acta d’incautació es presenta al Ministeri d’Indústria i Comerç el 4 de maig de 1937 i, l’endemà, Vicente Puig Pomares la presenta davant la Comisión de Incautación de Industrias de Alicante.
La fàbrica de mitges Villa Concha formava part de la Federació Local de Cooperatives, també anomenada Federació Local d’Indústries, junt amb Hilaturas Mas Candela, Mutua de Hilados, Colectividad Crivi, Cooperativa Textil Crevillentina, Laboradora Alpargatera i Cooperativa Industrial del Transporte.
Bibliografia i fonts
Centre Documental de la Memòria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-31/9.