SIGNATURA: IND-10
Les notícies de la fàbrica de munició ens han arribat per les fonts orals, que recorden trobar restes metàl·liques per l’entorn de la fàbrica.
Al contrari que en poblacions veïnes del Vinalopó, com Elda, Petrer, Monòver o Elx, i de l’Alacantí, a Crevillent tot feia pensar que no existia cap mena de fàbrica d’armament a la localitat. Encara que no és possible confirmar-ho amb certesa absoluta, degut a la falta de documentació que ho confirme, pareix que a Crevillent sí va existir una fàbrica de munició.
La principal referència del seu indret l’aporten les fonts orals, que asseguren trobar restes metàl·liques per l’entorn de l’antiga fàbrica quan eren menuts. A més a més, quan es va enderrocar l’edifici, entre 1967 i 1968, va aparèixer un mur amb unes arcuacions que podrien haver sigut soterranis (encara que també té una tipologia molt semblant a la trobada aigües amunt, anys després, d’un tram de sèquia).
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Verge del Carme, 23
Adreça històrica: carrer Vicente Sol, 31
Ús actual: desapareguda
El Consell Municipal, en la sessió plenària del 18 de març de 1937, nomena a Salvador Mas Asensio i Antonio Hurtado Adsuar per a que informen sobre els veïns de Crevillent que es troben «trabajando en industrias de Guerra».
El 2 de setembre (possiblement de 1937) la Comissió de Transports del Consell Municipal permet a un Fiat amb matrícula A-4906 de la Cooperativa Industrial del Transport, realitzar el següent servei: «A la provincia de Alicante y Murcia al objeto de adquirir primeras materias destinadas a la fabricación de artículos de guerra».
Estos antecedents aclareixen una mica més l’existència d’una fàbrica d’armament a Crevillent. No obstant això, les referències d’indústries de guerra i destinades a la fabricació d’articles de guerra podrien referir-se a qualsevol de les poblacions veïnes.
Bibliografia i fonts
Mas Belén, Bienvenido. 2014. «Com si no haguera passat res més enllà del front: Crevillent, 1936-1939». Revista del Vinalopó, 17, pp. 127-142.
Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.