SIGNATURA: IND-1

La Federació Local de Cooperatives es va crear amb la voluntat d’arribar a acords i una relació permanent al respecte de les indústries locals de major rellevància.

Les empreses que formaven esta Federació Local eren la Colectividad de Hilaturas Mas Candela, la Mutua de Hilados Crevillentina, la Colectividad Crivi, la Cooperativa Textil Crevillentina la Laboradora Alpargatera, Cooperativa Industrial del Transporte i la Colectividad Villa-Concha. El secretari era Ramón Mas Orts.

La Federació Local de Cooperatives tenia representació en el Consell Municipal, ja que totes les seues empreses en formaven part, la qual cosa li permetia estar present i activa en la majoria de moviments del consistori.

A més a més, la Federació també tenia una gran responsabilitat de solidaritat, aportant quantitats econòmiques per a diversos fins, tant locals com nacionals. Estes aportacions econòmiques bé podrien realitzar-se a través de les indústries de la federació, o bé per la seua pròpia organització.

LOCALITZACIÓ
Adreça actual: desconeguda
Adreça històrica: desconeguda

Alguns dels ajuts econòmics més importants realitzats per la Federació van ser:

La participació en el projecte d’Organización de las Instituciones é Higiene Infantil, aportant 125.000 pessetes entre les 7 cooperatives de producció federades, a abonar en 12 parts o «encapçalar» la subscripció pro-campanya d’hivern (de 1938), amb 50.000 pessetes.

En quant a la responsabilitat social a nivell local, la Federació era l’encarregaga de donar els vots d’ajuda per «pensión a la vejez» de totes aquelles indústries federades. Federació Local estava federada amb altres organismes supramunicipals. Així, formava part de la Federación Regional de Cooperativas de Levante, amb seu a València; i esta, alhora, de la Federación Nacional de Cooperativas de España, amb seu a Barcelona.

Desconeixem si la indústria representant de la Federació Local al Comitè Executiu de la Federació Regional era rotatiu o es treia per votació, però, als congressos i assemblees de la Federació Local, ixien els delegats per al Consell Regional.

Bibliografia i fonts

Quirosa-Cheyrouze y Muñoz. 2004. «Los consejos municipales: una nueva articulación del poder local en la retaguardia republicana». HAOL, 4, pp. 115-126.

Sempere Pastor, José. 2003. El Municipio de Crevillent en el siglo XX. Crevillent: Ajuntament de Crevillent.

Biblioteca Municipal de Crevillent. Actas Comisión Permanente, 1929-1937, tomo 8.

Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.

Avance, 12-8-1937.

El Día Gráfico, 16-4-1938.