SIGNATURA: IND-5

La Cooperativa Laboradora Alpargatera és una agrupació de tres centres de producció diseminades per tants altres punts de la localitat, i unes oficines centrals.

La Cooperativa Laboradora Alpargatera s’ha d’entendre en el context de la transformació cooperativista, col·lectivista i d’incautació dels centres de producció ja existents.

Amb la fugida de molts dels industrials de la localitat, sobretot de les principals factories, els obrers ocuparen la direcció, incautant la pròpia fàbrica, i formant cooperatives i col·lectivitats. Algunes fàbriques es van agrupar en torn a un mateix paraigua cooperativista, amb la qual cosa hi havien diversos centres de producció amb una sola raó social. Altres, en canvi, foren societats incautades o cooperativistes d’una sola fàbrica.

La Cooperativa Laboradora Alpargatera és una agrupació de tres centres de producció diseminades per tants altres punts de la localitat, i unes oficines centrals. Com indica el seu membrete, la producció era de «Alpargatas de todas clases. Goma, Cáñamo y yute».

LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrers Cor de Jesús, 4; Concepción Arenal, 35; Vall, 10, i Guillermo Magro, 20
Adreça històrica: carrers Nicolás Salmerón, 4; Francesc Candela, 35; Vall, 8, i Ruiza, 24
Ús actual: abandonat o desaparegut

Les oficines se situaven en el carrer Nicolás Salmerón, 4 (actual carrer Cor de Jesús) i comptava amb tres fàbriques, numerades, situades als carrers Concepción Arenal, 35 (actual Francesc Candela), Vall, 8 i Ruiza, 24 (ara, Guillermo Magro).

La Laboradora Alpargatera formava part de la Federació Local de Cooperatives, també anomenada Federació Local d’Indústries, junt amb Hilaturas Mas Candela, Mutua de Hilados, Colectividad Crivi, Cooperativa Textil Crevillentina, Cooperativa Industrial del Transporte i Villa Concha. Per esta raó, també tenia un representant en el Consell Municipal que, a principis de 1938, era Ramón Mas Orts.

La Laboradora també va ser durant un temps entitat representant del Comité Ejecutivo de la Federación Regional de Cooperativas de Levante.

A principis de 1938, la cooperativa, amb la resta d’indústries de la Federació Local, van participar en el projecte d’Organización de las Instituciones é Higiene Infantil amb l’aportació de 125.000 pessetes entre les 7 cooperatives de producció federades, a abonar en 12 parts.

A més a més, les grans indústries tenien una gran responsabilitat de solidaritat, aportant quantitats econòmiques per a diversos fins, tant locals com nacionals. Alguns exemples són, la compra de bons per a espectacles i funcions en suport a alguna causa relacionada amb el conflicte o ajudes econòmiques directes per al front actiu en eixos moments (Euskadi, Madrid, Terol, València, l’Ebre…). Per al Front de Llevant, per exemple, la Laboradora va aportar 25.000 pessetes.

Motivats pel propi comité local del Socorro Rojo Internacional, en assemblea extraordinària celebrada el 12 d’octubre de 1937, es va crear un grup del SRI en les fàbriques 1 i 2, el qual portarà per nom Lina Ódena. Els càrrecs d’este comité seran, en el secretariat d’organització: Inés Mas Pérez; secretariat de Agitació: Encarnación Carreres; i secretari de finances: Teresa Quesada Quesada.

En primer terme, les antigues oficines
La fàbrica situada al carrer Vall
Bibliografia i fonts

Arxiu Municipal de Crevillent (AMCR). Libro de actas de Pleno, 1938-1939, sig. 2796/1.

Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.

Nuestra bandera, 2-9-1938.