SIGNATURA: ORG-14
Existia un Comité Local de la Liga Nacional de Mutilados e Inválidos de Guerra però a penes hi ha documentació sobre d’ella.
L’única documentació trobada fa referència a una carta enviada al Consell Municipal, el 30 de setembre de 1938, informant que han organitzat una subscripció anual destinada a crear escoles de reeducació i capacitació professional «afín de que todos los camaradas que han vuelto inválidos de la guerra puedan seguir valiéndose de sí mismos para ganar su sustento y el de todos los familiares a su cargo».
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: desconeguda
Adreça històrica: desconeguda
Les lligues de mutilats i invàlids
Poc després de l’esclat de la guerra es va crear la Lliga de Mutilats i Invàlids de Guerra de l’Exèrcit de la República. La seua primera assemblea es va celebrar l’11 de maig de 1937 a Madrid, encara que l’organització no va quedar constituïda fins al Primer Congrés de la Lliga de Mutilats i Invàlids de Guerra, que va tindre lloc a València entre els dies 5 i 8 d’agost.
Una de les principals preocupacions va ser la recol·locació laboral dels seus components, la qual cosa justifica que es crearen cartells en els quals s’animava als treballadors civils a cedir els seus llocs. Aquesta cessiò significava, a més, que el treballador recentment alliberat ocupara el lloc desocupat en el front. Durant el poc temps que la lliga va estar operativa es va encarregar també de la gestió de les pensions i la distribució d’ajudes de caràcter benèfic. No obstant això, a penes un any després de la seua creació oficial, l’organisme es va exiliar al costat d’un important nombre de republicans a França.
Bibliografia i fonts
Martos Contreras, Emilia. 2016. «Sobrevivir a la guerra y sus consecuencias: el asociacionismo de militares heridos». En Fernández Amador, M. La guerra civil española, 80 años después. Las investigaciones en la provincia de Almería. Almería: Instituto de Estudios Almerienses.
Biblioteca Municipal de Crevillent. Actas Comisión Permanente, 1938-20/8/1940, tomo 10.