SIGNATURA: PUB-7

La relació del llavador municipal amb la Guerra Civil es troba en la pròpia essència del llavador: la neteja de roba.

El llavador municipal va ser inaugurat en 1926 i comptava amb 304 piles de capacitat. Fou el segon llavador públic de la localitat (el primer, durant la contesa, ja havia estat adaptat com a escola) i era indret de sociabilitat de la població, especialment de les dones. En 1964 va ser remodelat per a convertir-se en la biblioteca municipal actual.

LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Verge del Carme, 35
Adreça històrica: carrer Vicente Sol
Ús actual: Biblioteca Municipal Enric Valor

La relació del llavador municipal amb la Guerra Civil es troba en la pròpia essència del llavador: la neteja de roba. L’11 de maig de 1937, el regidor Vicente Alfonso, durant el plenari de l’Ajuntament indica que, per salubritat pública, deuria «llevarse especial cuidado en que en el Lavadero Público se laven las ropas que mandan del frente los milicianos y soldados en pilas aparte». És a dir, hi ha constància que les robes dels milicians vinguts del front es netejaven al llavador públic.

El llavador queda a la dreta (Foto: Vicente Juan Juan)
Vista de l’accés al llavador
Bibliografia i fonts

Mas Belén, B. 2014. “Com si no haguera passat res més enllà del front: Crevillent, 1936-1939”. Revista del Vinalopó, 17, pp. 127-142.

Satorre Pérez, A. 2022. Informe sobre inmuebles de la Guerra Civil protegidos por la Ley 4/1998 del patrimonio cultural valenciano. Document inèdit.