SIGNATURA: IND-11
La Mutua de Hilados Crevillentina formava part de la Federació Local de Cooperatives i participava activament en ella.
També anomenada Federació Local d’Indústries, la Mútua formava part junt amb Hilaturas Mas Candela, Colectividad Crivi, Cooperativa Textil Crevillentina, Laboradora Alpargatera, Cooperativa Industrial del Transporte i Villa Concha. Per esta raó, també tenia un representant en el Consell Municipal que, a principis de 1938, era M. Martínez.
LOCALITZACIÓ
Adreça actual: carrer Llavador, 11
Adreça històrica: carrer Pi i Margall, 13
Ús actual: desaparegut
En eixes mateixes dates, la mútua, amb la resta d’indústries de la Federació, van participar en el projecte d’Organización de las Instituciones é Higiene Infantil amb l’aportació de 125.000 pessetes entre les 7 cooperatives de producció federades, a abonar en 12 parts.
Malauradament, a excepció d’esta informació general de la Federació Local de Cooperatives, no hem trobat més documentació al respecte.
Les mútues obreres
A mitjan segle XIX, el liberalisme va acabar substituint el sistema de caritat religiosa i particular de l’Antic Règim per la beneficència pública, concebuda com a instrument de protecció davant el risc social que representava la pobresa i com a mitjà de control i conversió dels pobres en ciutadans útils. Les terribles condicions laborals de les regions industrialitzades com Catalunya i País Basc no eren menors en la resta de l’Espanya agrària. En eixe context, el mutualisme és una de les respostes dels sectors socials productius a la seua precària condició, i s’articula entorn de la solidaritat dels seus membre, davant l’abandó dels poders públics, i intenta regular un segur elemental contra la malaltia i l’atur.
Des de la seua aparició, van existir mútues i entitats d’esta naturalesa amb diferents perfils, entre les que destacaven les mútues populars, les vinculades a l’església catòlica i les pròpiament obreres. Aquestes últimes reunien obrers sense distinció, normalment de poblacions xicotetes, titulant-se societats de «operaris», «artesans», «obrers», «de fills del treball», etc. i de societats de gremi o ofici, compostes òbviament per obrers d’una mateixa professió.
Bibliografia i fonts
Redondo Marugán, Benjamín; Marugán Arribas, Amador. 2006. La sociedad de socorros mutuos. ‘La emancipación obrera’ y su contexto municipal. Asociación Cultural La Protección Obrera.
Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.