SIGNATURA: IND-13

La Mutualidad Obrera Crevillentina estava lligat amb el moviment socialista i tenia la seua pròpia farmàcia.

L’entitat va ser creada en 1928. Estava estretament lligat amb el socialisme i, també, amb la Casa del Poble. Per això, possiblement la seua seu estaria al citat espai.

La mútua comptava amb la seua pròpia farmàcia. Esta era una cooperativa médico-farmacéutica situada al carrer 14 d’abril, núm. 12. (actual carrer Major) l’edifici de la qual va desaparéixer amb la construcció del gran edifici actual.

Malauradament, no es tenen més referències ni de la Mutualitat ni de la farmàcia.

LOCALITZACIÓ
Adreça actual:  carrer Major
Adreça històrica: carrer 14 d’Abril, 12 (farmàcia)
Ús actual: desaparegut

Les mútues obreres

A mitjan segle XIX, el liberalisme va acabar substituint el sistema de caritat religiosa i particular de l’Antic Règim per la beneficència pública, concebuda com a instrument de protecció davant el risc social que representava la pobresa i com a mitjà de control i conversió dels pobres en ciutadans útils. Les terribles condicions laborals de les regions industrialitzades com Catalunya i País Basc no eren menors en la resta de l’Espanya agrària. En eixe context, el mutualisme és una de les respostes dels sectors socials productius a la seua precària condició, i s’articula entorn de la solidaritat dels seus membre, davant l’abandó dels poders públics, i intenta regular un segur elemental contra la malaltia i l’atur.

Des de la seua aparició, van existir mútues i entitats d’esta naturalesa amb diferents perfils, entre les que destacaven les mútues populars, les vinculades a l’església catòlica i les pròpiament obreres. Aquestes últimes reunien obrers sense distinció, normalment de poblacions xicotetes, titulant-se societats de «operaris», «artesans», «obrers», «de fills del treball», etc. i de societats de gremi o ofici, compostes òbviament per obrers d’una mateixa professió.

Bibliografia i fonts

Redondo Marugán, Benjamín; Marugán Arribas, Amador. 2006. La sociedad de socorros mutuos. ‘La emancipación obrera’ y su contexto municipal. Asociación Cultural La Protección Obrera.

Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (CDMH). Fondo Político-Social. Alicante leg-14/1-4.