SIGNATURA: PUB-6
Amb motiu de la insuficiència d’espai a la presó municipal situada en la Casa Consistorial, el 24 de març de 1938 s’acorda habilitar un local adequat, proposant «las bóvedas de la antigua Yglesia y se trate de habilitar allí un local adecuado».
Un mes després, el 21 d’abril, s’acorda el pagament de les obres. Malauradament, desconeixem el temps que va funcionar com a presó.
En referir-se al terme «antigua iglesia», suposem que s’està referint a l’església de Betlem, que va ser ocupada per a altres funcions des de l’inici de la contesa, i que compta amb una cripta coberta per voltes.
LOCALITZACIÓ
Adreça actual:
Adreça històrica: cripta de l’església, soterranis del mercat, Escoles Luis Bello
Ús actual: diverses
Altre lloc destinat a presó municipal se situava als soterranis de l’antic mercat, a l’espai de les antigues cavalleries de l’immoble. Es tractava d’unes cavalleries disposades en perpendicular a la nau del mercat i a les quals s’accedia des del carrer Alacant.
Així mateix, segons recorda Vicente Davó, les Escoles Luis Bello (conegudes com les Escoles Noves), també van allotjar una presó republicana de forma provisional, la qual era vigilada pels milicians des d’una casa del davant.
La relació de ferits i malalts en l’hospital de sang número 14 del 23 de febrer al 3 de març de 1937 (encara era gestionat pel Socorro Rojo) era de 68 persones, la majoria de Crevillent, mentre que 12 persones havien estat donades d’alta.
La relació dels llocs de treball en eixes dates era de: secció de metges (director i dos metges), secció de practicants (dos homes), secció infermeres (quatre dones i dos homes), secció neteja (tres dones), secció cuina (dos cuineres i una ajudanta), secció lavanderas (dos dones), direcció (responsable general, responsable organitzador i responsable administrador), servitud menjador (dos homes), jardiner (un) i xofer (un).
Les presons republicanes
La repressió republicana i l’empresonament de persones desafectes a d’ella, va ser una pràctica constant durant la contesa civil, tal i com esdevenia en territori sublevat. Per esta raó, va ser necessari la instal·lació de noves presons més enllà de les dependències municipals existents fins al moment, situades normalment als soterranis dels edificis consistorials.
Bibliografia i fonts
Arxiu Municipal de Crevillent (AMCR), Libro de actas de Pleno, 1938-1939, sig. 2796/1.
Mas Belén, B. 2014. “Com si no haguera passat res més enllà del front: Crevillent, 1936-1939”. Revista del Vinalopó, 17, pp. 127-142.